Jump to content

2 Gig CT100 zwave thermostat and humidity readings


Recommended Posts

I have five 2Gig CT100 thermostats and they are rock solid. 

 

Occasionally, I'll see a humidity variable on the ISY admin console but it's blank.  After searching, it seems that these thermostats do report humidity levels but not all controllers recognize it.  I believe Homeseer now does, some folks have Micase Verde have it working, but I've not seen anything on ISY.

 

So, has anyone been able to get humidity readings with ISY994 and a 2 Gig CT100 thermostat?  And, if so, how did you do it?  Or does ISY need an update to accomplish this?

 

thanks in advance, John.

Link to comment
Share on other sites

Here you go Michael, thanks for the help.

 

Sun 06/21/2015 15:44:55 : [ZW-SHOW         ] ----------------------------------------------
Sun 06/21/2015 15:44:55 : [ZW-SHOW         ] ZW002_1 uid=2 type=4.8.6 mid=152 tid=25601 pid=262 model=0
Sun 06/21/2015 15:44:55 : [ZW-SHOW         ]    -  x20  V0  BASIC
Sun 06/21/2015 15:44:55 : [ZW-SHOW         ]    -  x81  V0  CLOCK
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x87  V0  INDICATOR
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x72  V1  MANUFACTURER_SPECIFIC
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x31  V2  SENSOR_MULTILEVEL
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x40  V2  THERMOSTAT_MODE
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x42  V0  THERMOSTAT_OPERATING_STATE
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x44  V1  THERMOSTAT_FAN_MODE
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x45  V0  THERMOSTAT_FAN_STATE
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x43  V2  THERMOSTAT_SETPOINT
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x86  V0  VERSION
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x70  V1  CONFIGURATION
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x80  V0  BATTERY
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x85  V1  ASSOCIATION
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x60  V3  MULTI_INSTANCE
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]   Thermostat Mode Mask     = x000F
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]   Thermostat Fan Mode Mask = x0003
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ] Node   2 - Great Room Thermostat has the following neighbors
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -          - Node   1 - [This ISY]
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    - Repeater - Node   3 - UH Outlet #1 - Dehumidifier
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    - Repeater - Node   4 - Foyer Outlet Switch #2
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    - Repeater - Node   5 - WetBar Outlet Switch #3
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    - Repeater - Node   8
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -          - Node  10 - Sensor #1 - Outdoor
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    - Repeater - Node  11 - Dining Room Outlet Switch #1
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    - Repeater - Node  13 - UH Outlet #3 - Library Fan
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    - Repeater - Node  14 - UH Outlet #4 - Dehumidifier 2
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -          - Node  17 - Master Bedroom Thermostat
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -          - Node  18 - Basement Thermostat
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -          - Node  19 - Library Thermostat
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -          - Node  20 - Hall Thermostat
Sun 06/21/2015 15:44:57 : [ZW-SHOW         ]    - Repeater - Node  21 - ZW 021 Repeater 1
Sun 06/21/2015 15:44:57 : [ZW-SHOW         ]    - Repeater - Node  22 - ZW 022 Repeater 2
Sun 06/21/2015 15:44:57 : [ZW-SHOW         ]    - Repeater - Node  23 - ZW 023 Repeater 3
Sun 06/21/2015 15:44:57 : [ZW-SHOW         ]    - Repeater - Node  24 - ZW 024 Repeater 4
Sun 06/21/2015 15:44:57 : [ZW-SHOW         ]    -          - Node  27 - ZW 027 Kwikset Door Lock
Sun 06/21/2015 15:44:57 : [ZW-SHOW         ]
Sun 06/21/2015 15:44:57 : [ZW-SHOW         ] Node   2 - Great Room Thermostat has 1 association group
Sun 06/21/2015 15:44:57 : [ZW-SHOW         ]    Associations for group 001 of ZW002_1 Great Room Thermostat
Sun 06/21/2015 15:44:58 : [ZW-SHOW         ]       - Node   1 - [This ISY]
Sun 06/21/2015 15:44:58 : [ZW-SHOW         ]
Sun 06/21/2015 15:44:58 : [ZW-SHOW         ] ----------------------------------------------
 

Link to comment
Share on other sites

sorry, I don't have a contact at 2gig ... when you say its not reporting enough information, is the unit reporting alerts that are not labeled clearly enough or is it not reporting humidity levels? 

 

From what I read in other forums, it seems to be reporting humidity but perhaps not labeled clearly.  Are x20 thru x60 the alerts being reported?  If so, perhaps i could write an alert email with all of those variables to see if any match humidity.

 

John.

Link to comment
Share on other sites

Hi John,

 

As you can see here, humidity is not a class:

-  x20  V0  BASIC
Sun 06/21/2015 15:44:55 : [ZW-SHOW         ]    -  x81  V0  CLOCK
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x87  V0  INDICATOR
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x72  V1  MANUFACTURER_SPECIFIC
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x31  V2  SENSOR_MULTILEVEL
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x40  V2  THERMOSTAT_MODE
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x42  V0  THERMOSTAT_OPERATING_STATE
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x44  V1  THERMOSTAT_FAN_MODE
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x45  V0  THERMOSTAT_FAN_STATE
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x43  V2  THERMOSTAT_SETPOINT
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x86  V0  VERSION
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x70  V1  CONFIGURATION
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x80  V0  BATTERY
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x85  V1  ASSOCIATION
Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x60  V3  MULTI_INSTANCE

 

So, it might be part of Multi Level sensor and for that we need the APIs.

 

With kind regards,

Michel

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

The CT100 is actually made by the Radio Thermostat Company. I have one as well, and I'd love to get humidity data from it.

 

https://radiothermostat.desk.com

 

http://www.radiothermostat.com/docs/CT100_SpecSheet_12sep14.pdf(last page has the z-wave version and chipset specs).

 

An issue I have with the thermostat, and I don't know if it is an API issue, but when the cooling turns on or off once the cool point temp occurs, the update isn't always sent to the ISY. Usually I see the new room temperature data appear in the admin console when the cooling turns off, but it still says "cooling". If I manually query the thermostat, then it updates and says "idle". For now, I just setup a program to query every 5 minutes, but it would be nice if I didn't have to.

 

Mine shows ASSOCIATION as well, and I have it installed with the C wire so the z-wave radio shouldn't be sleeping. On battery, the user manual specifically states it will sleep the z-wave radio. Powered via the C wire also activates the repeater mode (which I can also see in the z-wave info on a different z-wave lock that is repeating through it).

Link to comment
Share on other sites

Thanks Michel. I believe it's the former. Before the tstat was repeater mode, I had spotty connection to my Yale lock, which is in the next room. After I reconfigured the tstat as a repeater, I have a solid connection to the lock. So the connection to the tstat itself should also be solid (the ISY is directly below the tstat just one floor in a residential building).

 

It's not an issue to query it, it just seems like a dirty hack :-)

 

Thanks!

Link to comment
Share on other sites

Hi Michel,

I found this document that shows how to get humidity reports:

https://radiothermostat.desk.com/customer/portal/kb_article_attachments/56875/original.pdf?1434142296

 

Sun 06/21/2015 15:44:56 : [ZW-SHOW         ]    -  x60  V3  MULTI_INSTANCE

 

 

So, it might be part of Multi Level sensor and for that we need the APIs.

 

With kind regards,

Michel

Link to comment
Share on other sites

The document states this:

 

The association command class can be configured to send encapsulated reports via the Multi Instance Command Class or the Multi Channel Command Class. If the

association configuration commands are sent inside encapsulated commands, the

thermostat will respond with encapsulated reports of the same type (Multi Instance

v1 or Multi Channel v3). Encapsulation is the only way to configure the thermostat to

send humidity sensor multilevel association reports.

The ISY does not support multi-channel at all (yet).

Link to comment
Share on other sites

Slightly off topic but wanted to say as well that these thermostats are awesome as well.  I have mine running on batteries, no C wire to my furnace for some reason, and I've had it in for about 9-10 months and it says 70% battery remains.  Never had a single issue with them.

Link to comment
Share on other sites

I am not that familiar with z wave specifics, but it appears that in this thermostat, there are two instances of the multi level sensor.  The first instance is temperature and the second is humidity.  All reports except humidity are reported via instance 1 and humidity is reported via instance 2.  ISY already sends an association command when adding a new device, but it does not recognize and support multi channel devices, so it only gets unsolicited reports from instance 1.  The linked document says that instead of an un-encapsulated association command, in order to get unsolicited responses from instance 2, the association command must must be encapsulated.   

Link to comment
Share on other sites

I'm not sure why I didn't think of this when I replied before, but like I said I have this same one, used it on Vera and on Wink (as well as currently) and just realized it doesn't do humidity for me, just temperature, fan, heat, cool, etc.  I've never seen humidity show up on any Z-Wave controller I've used it on.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...