Jump to content

Smoke Bridge Issue After Low Battery (3:00 am querry)


KHouse

Recommended Posts

3 nights ago, conveniently at 4am, our master bedroom smoke alarm went into low battery.

 

Battery replaced, smoke alarm is quiet.

 

I'm running several smoke alarms, tied to a smoke-bridge, and the ISY994i.  (First Alert brand smoke/C02)

 

I've got a program running to text/email me if one of the "all other" conditions are met (not smoke or carbon monoxide), such as low battery.

 

I got the text and email at 4:23am just as it went into low battery, so it worked as it should of.

 

However, now I'm getting that same text/email at 3:00am during the querry.  I don't know what's wrong or how to reset this, or make it work properly.

 

Anyone have any ideas how to stop this from happening at the 3:00 querry? 

 

The CLEAR function doesn't show ON or OFF for state.  It's always empty, and that's why the program shows ON or OFF for that function, to register the text/email to be sent.  At least that's why I think the program is written this way.  It was done years ago so I cannot remember.  Maybe this is my problem?

If
        Status  'Smoke Bridge-Smoke / Smoke Bridge-Clear' is On
     Or Status  'Smoke Bridge-Smoke / Smoke Bridge-Clear' is Off
     Or Status  'Smoke Bridge-Smoke / Smoke Bridge-Low Bat' is On
     Or Status  'Smoke Bridge-Smoke / Smoke Bridge-Malfunction' is On
     Or Status  'Smoke Bridge-Smoke / Smoke Bridge-Unknown Message' is On
 
Then
        Send Notification to 'Peter Cell' content 'Fire Alarm - All Other'
        Send Notification to 'Peter Email' content 'Fire Alarm - All Other'
 
Else
   - No Actions - (To add one, press 'Action')
 


 

 

Link to comment

 

3 nights ago, conveniently at 4am, our master bedroom smoke alarm went into low battery.

 

Battery replaced, smoke alarm is quiet.

 

I'm running several smoke alarms, tied to a smoke-bridge, and the ISY994i.  (First Alert brand smoke/C02)

 

I've got a program running to text/email me if one of the "all other" conditions are met (not smoke or carbon monoxide), such as low battery.

 

I got the text and email at 4:23am just as it went into low battery, so it worked as it should of.

 

However, now I'm getting that same text/email at 3:00am during the querry.  I don't know what's wrong or how to reset this, or make it work properly.

 

Anyone have any ideas how to stop this from happening at the 3:00 querry? 

 

The CLEAR function doesn't show ON or OFF for state.  It's always empty, and that's why the program shows ON or OFF for that function, to register the text/email to be sent.  At least that's why I think the program is written this way.  It was done years ago so I cannot remember.  Maybe this is my problem?

If
        Status  'Smoke Bridge-Smoke / Smoke Bridge-Clear' is On
     Or Status  'Smoke Bridge-Smoke / Smoke Bridge-Clear' is Off
     Or Status  'Smoke Bridge-Smoke / Smoke Bridge-Low Bat' is On
     Or Status  'Smoke Bridge-Smoke / Smoke Bridge-Malfunction' is On
     Or Status  'Smoke Bridge-Smoke / Smoke Bridge-Unknown Message' is On
 
Then
        Send Notification to 'Peter Cell' content 'Fire Alarm - All Other'
        Send Notification to 'Peter Email' content 'Fire Alarm - All Other'
 
Else
   - No Actions - (To add one, press 'Action')
 


 

You might want to take the CLEAR node out of your equation / program.  You can also try to query a node, such as low battery,  to reset it.

 

I'm not 100% sure but I believe the Clear node is a AL CLEAR signal which is sent once a triggered node is back to its normal state

 

You can also add the ${sys.node.#.name} variable to your email notification body. This will tell you which node is triggering your email.

Link to comment

Thanks.

 

I've tried to query it, and I've hit "restore device" which I guess restored all of them tied together.  Those were both done today.

 

Wonder if that fixed it.  Guess I'll have to wait until 3:00am to find out!

 

Does anyone know what function exactly the CLEAR does/has?

Link to comment

Thanks.

 

I've tried to query it, and I've hit "restore device" which I guess restored all of them tied together.  Those were both done today.

 

Wonder if that fixed it.  Guess I'll have to wait until 3:00am to find out!

 

Does anyone know what function exactly the CLEAR does/has?

 

Just change the query time to the current time and see what happens. No need to wait for 3:00 AM to arrive and be all tired just sitting around.

Link to comment

That's a great idea, thanks Teken.

 

Unfortuantely I'm not going to be able to give it any time to troubleshoot this evening...so at this pont I'll leave it at 3:00 am and see what happens in the morning.

 

I'll touch base here again tomorrow with an update.  Thanks again.

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


  • Recently Browsing

    • No registered users viewing this page.
  • Who's Online (See full list)

    • There are no registered users currently online
  • Forum Statistics

    • Total Topics
      36.6k
    • Total Posts
      367.9k
×
×
  • Create New...