Jump to content

Malfunctioning Yale Door Lock?


Nestor

Recommended Posts

Figured I should start a new thread now that I've gathered more specific info.

 

I've been getting inconsistent performance from my geofence programs lately. I think it only has to do with my Yale Zwave Deadbolt. I fired up the admin console before leaving for an errand, hoping that if anything would misbehave, it'd be while I had the time to watch for it. When I left, I received the expected notifications for exiting region "Home" and for the Front Door being "Locked". So far so good, (I thought). When I returned home, I received notification for Entering Region "Home" but not for Front Door "Unlocked". Mobilinc also showed my door as being "locked". When I entered, however, the door was STILL UNLOCKED. :? The admin console also displayed the door as still "locked".

 

So the question is, at what point, if at all, was the door actually locked when I was away?

 

As part of commissioning another geofence program for another region, I set up a notification for when the program "Home Temperature" is True. (sets my thermostat for when I arrive home). I mention this because this notification did occur, which I think would confirm operation of my geofence state variable, and the (If) portion of my Geofence Home program.

 

 

My geofence program (Away) ,is as follows:

 

If
        $Nestor's_iPhone_Home is 0
    And $Int_Guest_At_Home is 0
 
Then
        Set 'Front Door' Lock
        Run Program 'Away Temperature ' (If)
        Run Program 'Away Lights' (If)
        Resource 'GET RXA "Keep Alive"'
        Resource 'PUT RXA Zone 2 Off'
        Resource 'RXV Power Off'
        Set 'Basement Stereo' Off
 
Else
   - No Actions - (To add one, press 'Action')
 
 

And for (Home)....

 

If
        $Nestor's_iPhone_Home is 1
 
Then
        Set 'Front Door' Unlock
        Run Program 'Home Lights' (If)
        Run Program 'Home Temperature' (If)
        Resource 'RXV READY'
        Resource 'RXV Power On'
        Resource 'PUT RXA Zone 2 On'
 
Else
   - No Actions - (To add one, press 'Action')

 

And here's the event view data ("More Info")

 

Sun 03/29/2015 16:43:56 : [VAR  2    2 ]       0    (Exit Region: Home)
Sun 03/29/2015 16:43:58 : [D2D EVENT   ] Event [ZW019_1] [DOF] [0] uom=78 prec=0
Sun 03/29/2015 16:43:58 : [     ZW019_1]      DOF   0
Sun 03/29/2015 16:43:58 : [        Time] 16:43:59 5(0)
Sun 03/29/2015 16:43:58 : [D2D EVENT   ] Event [ZW019_1] [DOF] [0] uom=78 prec=0
Sun 03/29/2015 16:43:58 : [     ZW019_1]      DOF   0
Sun 03/29/2015 16:43:58 : [D2D EVENT   ] Event [ZW011_1] [CLISPH] [17] uom=4 prec=0
Sun 03/29/2015 16:43:58 : [     ZW011_1]   CLISPH  17    (Thermostat Heat SP = 17 C)
Sun 03/29/2015 16:43:58 : [D2D EVENT   ] Event [ZW019_1] [sT] [0] uom=78 prec=0
Sun 03/29/2015 16:43:58 : [     ZW019_1]       ST   0
Sun 03/29/2015 16:43:58 : [D2D EVENT   ] Event [ZW011_1] [CLISPC] [25] uom=4 prec=0
Sun 03/29/2015 16:43:58 : [     ZW011_1]   CLISPC  25
Sun 03/29/2015 16:43:59 : [D2D EVENT   ] Event [ZW014_1] [sT] [100] uom=11 prec=0
Sun 03/29/2015 16:43:59 : [     ZW014_1]       ST 100    (Yale Door Lock: Command Lock)
Sun 03/29/2015 16:43:59 : [D2D EVENT   ] Event [ZW014_1] [ALARM] [8] uom=15 prec=0
Sun 03/29/2015 16:43:59 : [     ZW014_1]    ALARM   8    (Yale Door Lock: Alarm- Remote Lock)
Sun 03/29/2015 16:43:59 : [D2D EVENT   ] Event [ZW019_143] [sT] [0] uom=73 prec=2
Sun 03/29/2015 16:43:59 : [   ZW019_143]       ST   0
Sun 03/29/2015 16:44:00 : [D2D EVENT   ] Event [ZW019_143] [CV] [12206] uom=72 prec=2
Sun 03/29/2015 16:44:00 : [   ZW019_143]       CV 12206
Sun 03/29/2015 16:44:00 : [D2D EVENT   ] Event [ZW019_143] [CC] [1] uom=1 prec=2
Sun 03/29/2015 16:44:00 : [   ZW019_143]       CC   1
Sun 03/29/2015 16:44:01 : [D2D EVENT   ] Event [ZW011_1] [CLIHCS] [0] uom=66 prec=0
Sun 03/29/2015 16:44:01 : [     ZW011_1]   CLIHCS   0
Sun 03/29/2015 16:45:57 : [D2D EVENT   ] Event [ZW011_1] [sT] [18] uom=4 prec=0
Sun 03/29/2015 16:45:57 : [     ZW011_1]       ST  18
Sun 03/29/2015 16:55:54 : [        Time] 16:55:59 5(0)
Sun 03/29/2015 17:01:12 : [VAR  2    2 ]       1    (Enter Region: Home)
Sun 03/29/2015 17:01:14 : [        Time] 17:01:21 5(0)
Sun 03/29/2015 17:01:14 : [        Time] 17:01:21 5(0)
Sun 03/29/2015 17:01:14 : [D2D EVENT   ] Event [ZW011_1] [CLISPH] [19] uom=4 prec=0
Sun 03/29/2015 17:01:14 : [     ZW011_1]   CLISPH  19    (Thermostat Heat SP = 19 C)
Sun 03/29/2015 17:01:14 : [D2D EVENT   ] Event [ZW011_1] [CLISPC] [20] uom=4 prec=0
Sun 03/29/2015 17:01:14 : [     ZW011_1]   CLISPC  20
Sun 03/29/2015 17:01:17 : [D2D EVENT   ] Event [ZW011_1] [CLIHCS] [1] uom=66 prec=0
Sun 03/29/2015 17:01:17 : [     ZW011_1]   CLIHCS   1
Sun 03/29/2015 17:03:15 : [D2D EVENT   ] Event [ZW011_1] [sT] [19] uom=4 prec=0
Sun 03/29/2015 17:03:15 : [     ZW011_1]       ST  19
Sun 03/29/2015 17:10:33 : [D2D EVENT   ] Event [ZW011_1] [CLIHCS] [0] uom=66 prec=0
Sun 03/29/2015 17:10:33 : [     ZW011_1]   CLIHCS   0
 

There seems to be no event for the door lock (ZW014_1) when arriving home, but there is for when I was away.

 

My big concern here is that the door wasn't actually locked when I left home, but I'm not familiar enough with the event viewer to decide one way or the other. What does the missing D2D event for the door unlock mean?

 

Any insight is appreciated!

Thanks.

Link to comment
Share on other sites

Hi Michel,

 

I did a Run Then and as I suspected, the door lock behaved and the following commands were in the log (edited for brevity):

 

Mon 03/30/2015 19:13:15 : [D2D EVENT   ] Event [ZW014_1] [sT] [0] uom=11 prec=0
Mon 03/30/2015 19:13:15 : [     ZW014_1]       ST   0
Mon 03/30/2015 19:13:15 : [D2D EVENT   ] Event [ZW014_1] [ALARM] [9] uom=15 prec=0
Mon 03/30/2015 19:13:15 : [     ZW014_1]    ALARM   9
 

If the device doesn't respond properly, will it simply not show up in the event viewer? If that's the case, should I be chasing this issue with the "Device Communications events" config on the event viewer and what things can I look for?

Link to comment
Share on other sites

Hi Nestor,Yes, if the device does not response, you will get ERR 1 and you can test for Not Responding.With kind regards,Michel

See, that's the strange thing. As you can see, the device command listed in my second post was simply "not there" in the event log I captured in the first post. Should I have at least expected the ERR1?

Link to comment
Share on other sites

Hi Michel, the programs are listed in the first post. Look for:

 

Set Front Door 'Lock' in the Away program

 

Set Front Door 'Unlock' in the Home program.

 

The device ID is ZW0014 for the front door. In comparison, ZW0011 is my thermostat and is triggered by the Run Home Temperature (if) and the Run Away Temperature (if). I point it out to show that other devices run by the program, even as part of another program. In the case of the door, it's a direct command once conditions are met for the listed program.

 

Notice in the event log that the command to unlock the door is missing. Other device commands follow through, so I'm puzzled as to why it would be missing, hence, my questions about the event viewer.

Link to comment
Share on other sites

Ni Nestor,

 

Sorry, I missed that.

 

I do not think the program even ran. Did these run?

Run Program 'Home Lights' (If)

Run Program 'Home Temperature' (If)

Resource 'RXV READY'

Resource 'RXV Power On'

Resource 'PUT RXA Zone 2 On'

 

I do not see any notifications here ... is the notification sent from another program?

 

With kind regards,

Michel

Link to comment
Share on other sites

Notifications are handled by Mobilinc.

 

The following event

 

Sun 03/29/2015 17:01:12 : [VAR  2    2 ]       1

 

indicates that my geofence state variable "$Nestor's_iPhone_Home" has been set to 1, which satisfies the (if) for the Home program.

 

Home Lights program wouldn't have run because of the time of day (before Sunset)

 

The Resource commands are for my AVRs. Being focused on the door lock behaviour, I didn't confirm.

 

Run Program 'Home Temperature' (If)

 

is for the following program:

 

If
        $Int_Guest_At_Home is 0
 
Then
        Set 'Thermostat'  19° C (Heat Setpoint)
        Set 'Thermostat'  20° C (Cool Setpoint)
        Enable Program 'Fan Mode - Afternoon'
 
Else
   - No Actions - (To add one, press 'Action')
 
As you can see in the log following my return home, the thermostat [device ZW0011] is set to the above settings. By that, I can confidently say the program did run.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...