Jump to content

Synchrolinc Help (Request Failed) when clicking "Options"


Scottmichaelj

Recommended Posts

I just added my first Synchrolinc and adding the device went fine however when I click on the "options" button in the ISY admin console I get a "Request Failed" error. There is no prompt to click and hold the set button down till it flashes to enter the options and the manual only says to use the to set for "load sense" but that should be for outside the ISY. Is this truly a communication error or am I dong something wrong? I don't have any communication errors normally in my home so its strange this is happening so figure I must be doing something wrong. Any ideas? Thanks in advance for the help.

 

EDIT: Added my log. Looks like there maybe a communication issue. The last two lines the HOPS=0. No error adding the device or removing it just changing the options. I plugged a filter on the synchrolinc for the item its attached too as well just to see if it helped and it didn't.

 

Wed 10/07/2015 03:36:27 PM : [iNST-TX-I2 ] 02 62 19 8F A7 1F 2E 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Wed 10/07/2015 03:36:27 PM : [iNST-ACK ] 02 62 19.8F.A7 1F 2E 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 06 (00)

Wed 10/07/2015 03:36:27 PM : [iNST-SRX ] 02 50 19.8F.A7 25.16.A1 2B 2E 00 (00)

Wed 10/07/2015 03:36:27 PM : [std-Direct Ack] 19.8F.A7-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=2

Wed 10/07/2015 03:36:36 PM : [iNST-TX-I2 ] 02 62 19 8F A7 1F 2E 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Wed 10/07/2015 03:36:36 PM : [iNST-ACK ] 02 62 19.8F.A7 1F 2E 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 06 (00)

Wed 10/07/2015 03:36:37 PM : [iNST-SRX ] 02 50 19.8F.A7 25.16.A1 2B 2E 00 (00)

Wed 10/07/2015 03:36:37 PM : [std-Direct Ack] 19.8F.A7-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=2

Wed 10/07/2015 03:36:46 PM : [iNST-TX-I2 ] 02 62 19 8F A7 1F 2E 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Wed 10/07/2015 03:36:46 PM : [iNST-ACK ] 02 62 19.8F.A7 1F 2E 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 06 (00)

Wed 10/07/2015 03:36:46 PM : [iNST-SRX ] 02 50 19.8F.A7 25.16.A1 2B 2E 00 (00)

Wed 10/07/2015 03:36:46 PM : [std-Direct Ack] 19.8F.A7-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=2

Wed 10/07/2015 03:36:46 PM : [iNST-SRX ] 02 50 19.8F.A7 25.16.A1 23 2E 00 (00)

Wed 10/07/2015 03:36:46 PM : [std-Direct Ack] 19.8F.A7-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=0

Wed 10/07/2015 03:36:46 PM : [iNST-SRX ] 02 50 19.8F.A7 25.16.A1 23 2E 00 (00)

Wed 10/07/2015 03:36:46 PM : [std-Direct Ack] 19.8F.A7-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=0

Wed 10/07/2015 03:36:50 PM : [All ] Writing 0 bytes to devices

Link to comment

Something in the Insteon network is not returning Extended message (02 51 ..........)

 

Wed 10/07/2015 06:51:07 PM : [iNST-TX-I2  ] 02 62 18 F7 B1 1F 2E 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
Wed 10/07/2015 06:51:07 PM : [iNST-ACK    ] 02 62 18.F7.B1 1F 2E 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 06        (00)
Wed 10/07/2015 06:51:07 PM : [iNST-SRX    ] 02 50 18.F7.B1 22.80.0B 2B 2E 00           (00)
Wed 10/07/2015 06:51:07 PM : [std-Direct Ack] 18.F7.B1-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=2
Wed 10/07/2015 06:51:08 PM : [iNST-ERX    ] 02 51 18 F7 B1 22 80 0B 1B 2E 00 00 01 00 80 17 02 00 00 00 00 000 00 0 00 
Wed 10/07/2015 06:51:08 PM : [Ext-Direct  ] 18.F7.B1-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=2
Wed 10/07/2015 06:51:08 PM : [All         ] Writing 0 bytes to devices
Link to comment

Something in the Insteon network is not returning Extended message (02 51 ..........)

 

Wed 10/07/2015 06:51:07 PM : [iNST-TX-I2  ] 02 62 18 F7 B1 1F 2E 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Wed 10/07/2015 06:51:07 PM : [iNST-ACK    ] 02 62 18.F7.B1 1F 2E 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 06        (00)

Wed 10/07/2015 06:51:07 PM : [iNST-SRX    ] 02 50 18.F7.B1 22.80.0B 2B 2E 00           (00)

Wed 10/07/2015 06:51:07 PM : [std-Direct Ack] 18.F7.B1-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=2

Wed 10/07/2015 06:51:08 PM : [iNST-ERX    ] 02 51 18 F7 B1 22 80 0B 1B 2E 00 00 01 00 80 17 02 00 00 00 00 000 00 0 00 

Wed 10/07/2015 06:51:08 PM : [Ext-Direct  ] 18.F7.B1-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=2

Wed 10/07/2015 06:51:08 PM : [All         ] Writing 0 bytes to devices

Hmmm looks like possibly an old device that was removed but still in the PLM link table. Anyway to remove it from the PLM without the device?

 

EDIT: I just did a query and found a couple more. Whats the best way to either remove them or fix this?

Link to comment

Assuming the devices were Deleted from ISY, a File | Restore Modem (PLM) will rebuild PLM link database.

 

If the devices were not Deleted, Delete them first (even though not physically available) and then Restore Modem (PLM).

Thanks LeeG. What a PITA for two deleted devices. Now I have to put all my motions, water leak detectors, door sensors, etc in linking mode just to do a Restore Modem (PLM)! Just another "to do" for this weekend. :(

Link to comment

Remember to restore only one battery powered device at a time and also to take that device out of linking mode before restoring another. If you have a Pro version Restore Modem will go faster is you opt to NOT include battery powered devices during the restore (click on the icon, green is active, gray is not active).

Link to comment

Unless replacing the PLM the Restore Modem (PLM) only updates/writes the PLM link database. Should only take a few minutes or less depending on the number of devices and Scenes in use.

So I removed the SL and then restored the PLM. Then added back to SL and can now can access the options without an error. The options are being saved and the SL light turns green/on and red/off as expected HOWEVER it does not seem like the SL is sending the actual on/off commands. Nothing is showing in the event viewer when it turns on/off. If I query the SL in the admin console then it shows the proper status. Is this a communication issue? I have two door sensors and two switchlincs in the same area that are working perfectly, so its strange just the SL is having a issue. Maybe its defective?

Link to comment

The door sensors are RF only so their path back to the PLM is different from SynchroLinc which is powerline only.   If the SwitchLincs are Dual Band they could also have an RF path back to the PLM that the SynchroLinc does not have.  I would start with the comm question first before think a bad SynchroLinc.

 

Try moving the SynchroLinc near the PLM with some appliance plugged into SynchroLinc to see if status is reported.

Link to comment

The door sensors are RF only so their path back to the PLM is different from SynchroLinc which is powerline only. If the SwitchLincs are Dual Band they could also have an RF path back to the PLM that the SynchroLinc does not have. I would start with the comm question first before think a bad SynchroLinc.

 

Try moving the SynchroLinc near the PLM with some appliance plugged into SynchroLinc to see if status is reported.

Thanks thats what I was thinking about doing too. Will report back this weekend my findings.

Link to comment

So I moved the SL to another plug and it works fine ON/OFF - so the SL is not defective or the issue. So it must be a communication issue where its plugged into. Not sure how or if I can actually fix it so I may have to just forget the whole idea. I can query it fine but the state is not being switched ON/OFF when the device is changing. This is hooked up to an electronic thermostatic valve so I can't move it to another plug etc. Here is my log when I query the device. The SL address = 19.8F.A7 - I put a filter on it as well without success. Anyone have ideas? I need it to control an exhaust fan so a "X" min query program won't really work well for this situation.

 

Anyone have any thoughts?

 

Sun 10/11/2015 12:56:02 PM : [iNST-TX-I1 ] 02 62 19 8F A7 0F 19 00

Sun 10/11/2015 12:56:02 PM : [iNST-ACK ] 02 62 19.8F.A7 0F 19 00 06 LTSREQ (LIGHT)

Sun 10/11/2015 12:56:03 PM : [iNST-SRX ] 02 50 19.8F.A7 25.16.A1 2B 00 00 (00)

Sun 10/11/2015 12:56:03 PM : [std-Direct Ack] 19.8F.A7-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=2

Sun 10/11/2015 12:56:03 PM : [D2D EVENT ] Event [19 8F A7 1] [sT] [0] uom=0 prec=-1

Sun 10/11/2015 12:56:03 PM : [ 19 8F A7 1] ST 0

Sun 10/11/2015 12:56:03 PM : [iNST-SRX ] 02 50 19.8F.A7 25.16.A1 23 00 00 (00)

Sun 10/11/2015 12:56:03 PM : [std-Direct Ack] 19.8F.A7-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=0

Sun 10/11/2015 12:56:03 PM : [iNST-ERX ] 02 51 19 8F A7 25 16 A1 1B 88 00 00 00 15 CB 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Sun 10/11/2015 12:56:03 PM : [Ext-Direct ] 19.8F.A7-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=2

Sun 10/11/2015 12:56:33 PM : [iNST-TX-I1 ] 02 62 19 8F A7 0F 19 00

Sun 10/11/2015 12:56:33 PM : [iNST-ACK ] 02 62 19.8F.A7 0F 19 00 06 LTSREQ (LIGHT)

Sun 10/11/2015 12:56:33 PM : [iNST-SRX ] 02 50 19.8F.A7 25.16.A1 2B 00 FF (FF)

Sun 10/11/2015 12:56:33 PM : [std-Direct Ack] 19.8F.A7-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=2

Sun 10/11/2015 12:56:34 PM : [D2D EVENT ] Event [19 8F A7 1] [sT] [255] uom=0 prec=-1

Sun 10/11/2015 12:56:34 PM : [ 19 8F A7 1] ST 255

Sun 10/11/2015 12:56:34 PM : [iNST-SRX ] 02 50 19.8F.A7 25.16.A1 23 00 FF (FF)

Sun 10/11/2015 12:56:34 PM : [std-Direct Ack] 19.8F.A7-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=0

Sun 10/11/2015 12:56:34 PM : [iNST-ERX ] 02 51 19 8F A7 25 16 A1 1B 88 00 00 00 1D 09 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Sun 10/11/2015 12:56:34 PM : [Ext-Direct ] 19.8F.A7-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=2

Sun 10/11/2015 12:56:58 PM : [iNST-TX-I1 ] 02 62 19 8F A7 0F 19 00

Sun 10/11/2015 12:56:58 PM : [iNST-ACK ] 02 62 19.8F.A7 0F 19 00 06 LTSREQ (LIGHT)

Sun 10/11/2015 12:56:58 PM : [iNST-SRX ] 02 50 19.8F.A7 25.16.A1 2B 00 00 (00)

Sun 10/11/2015 12:56:58 PM : [std-Direct Ack] 19.8F.A7-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=2

Sun 10/11/2015 12:56:59 PM : [D2D EVENT ] Event [19 8F A7 1] [sT] [0] uom=0 prec=-1

Sun 10/11/2015 12:56:59 PM : [ 19 8F A7 1] ST 0

Sun 10/11/2015 12:56:59 PM : [iNST-SRX ] 02 50 19.8F.A7 25.16.A1 23 00 00 (00)

Sun 10/11/2015 12:56:59 PM : [std-Direct Ack] 19.8F.A7-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=0

Sun 10/11/2015 12:56:59 PM : [iNST-ERX ] 02 51 19 8F A7 25 16 A1 1B 88 00 00 00 22 E5 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Sun 10/11/2015 12:56:59 PM : [Ext-Direct ] 19.8F.A7-->ISY/PLM Group=0, Max Hops=3, Hops Left=2

Link to comment

The SynchroLinc is now sending Extended message.  Is the Event Trace at the other location or where the SynchroLinc needs to be?  

 

Display the SynchroLinc Link database.  Right click on SynchroLinc node, select Diagnostics | Show Device Links Table.  Post the link table display.

post-707-0-58422000-1444859956_thumb.jpg

Link to comment

The SynchroLinc is now sending Extended message.  Is the Event Trace at the other location or where the SynchroLinc needs to be?  

 

Display the SynchroLinc Link database.  Right click on SynchroLinc node, select Diagnostics | Show Device Links Table.  Post the link table display.

The SL is was located in the place it needed to be for the Event Trace shown. Attached is my Links Table, which it appears its tied to a device of 25.16.A1 that I do not have. This is even after restoring the PLM which I thought removed the dead links/devices.

 

EDIT: Screenshot attached

Link to comment

The Restore Modem (PLM) does not affect individual devices unless replacing the PLM.

 

The Insteon required Controller link record for Group 1 is missing.  The SynchroLinc cannot send On/Off messages to the PLM/ISY without that link.

 

Right click on SynchroLinc and select Restore Device.  Then look at the SynchroLinc link database again.

 

There must be an E2 01 .......... link record in the SynchroLinc as shown in the link table I posted. 

Link to comment

The Restore Modem (PLM) does not affect individual devices unless replacing the PLM.

 

The Insteon required Controller link record for Group 1 is missing.  The SynchroLinc cannot send On/Off messages to the PLM/ISY without that link.

 

Right click on SynchroLinc and select Restore Device.  Then look at the SynchroLinc link database again.

 

There must be an E2 01 .......... link record in the SynchroLinc as shown in the link table I posted.

OK I restored the device (SL) as instructed, then I went into the link record and now I see an "E2 01 ......." - see attached pic. I will have to test when I get home if the SL is working now correctly. Is the 25.16.A1 a device or is it my PLM? I don't see it in my list of devices.

 

EDIT: Forgot to add screenshot. Why do I always have to edit my posts?!

Link to comment

The Restore Modem (PLM) does not affect individual devices unless replacing the PLM.

 

The Insteon required Controller link record for Group 1 is missing.  The SynchroLinc cannot send On/Off messages to the PLM/ISY without that link.

 

Right click on SynchroLinc and select Restore Device.  Then look at the SynchroLinc link database again.

 

There must be an E2 01 .......... link record in the SynchroLinc as shown in the link table I posted.

So it now is working fine ON/OFF commands are being seen and I haven't had any communication issues. One last thing maybe you can help me with? My shower is controlled by an electronic thermostatic valve and control panel. When I turn on the shower the SL will turn ON/OFF but I think my program logic is wrong. This is what I am trying to do: When I turn on the shower the SL turns ON the shower fan. When I turn the shower off the fan continues to run for an additional 10 mins before turning off. Here is my program but its not working. What am I doing wrong? Do I need two different programs?

 

MBath-SS-Syncrolinc - [iD 004A][Parent 0068]

 

If

Status 'MBath SynchroLinc' is On

 

Then

Set 'MBath (Steam Shower Fan)' On

 

Else

Wait 10 minutes

Set 'MBath (Steam Shower Fan)' Off

Link to comment

Need that Else invoking phrase.

 

 

If

     Control 'MBath SynchroLinc' is On

AND

     Control 'MBath SynchroLinc' is Not Off
Then

       Wait 15 seconds              <----avoid the changed-my-mind
       Set 'MBath (Steam Shower Fan)' On

       Wait 1 hour

        Set 'MBath (Steam Shower Fan)' Off        <-- bad signal insurance

Else
      Wait 10 minutes

      Set 'MBath (Steam Shower Fan)' Off

 

 

Edit: You are correct, I forgot the AND
 

Link to comment

Need that Else invoking phrase.

 

 

If

     Control 'MBath SynchroLinc' is On

     Control 'MBath SynchroLinc' is Not Off

Then

       Wait 15 seconds              <----avoid the changed-my-mind

       Set 'MBath (Steam Shower Fan)' On

       Wait 1 hour

        Set 'MBath (Steam Shower Fan)' Off        <-- bad signal insurance

Else

      Wait 10 minutes

      Set 'MBath (Steam Shower Fan)' Off

Perfect I'll give this a try tonight. Thanks!

 

MBath-SS-Syncrolinc - [iD 004A][Parent 0068]

 

If

Control 'MBath SynchroLinc' is switched On

And Control 'MBath SynchroLinc' is not switched Off

 

Then

Wait 15 seconds

Set 'MBath (Steam Shower Fan)' On

Wait 1 hour

Set 'MBath (Steam Shower Fan)' Off

 

Else

Wait 10 minutes

Set 'MBath (Steam Shower Fan)' Off

Link to comment

Perfect I'll give this a try tonight. Thanks!

 

MBath-SS-Syncrolinc - [iD 004A][Parent 0068]

 

If

Control 'MBath SynchroLinc' is switched On

And Control 'MBath SynchroLinc' is not switched Off

 

Then

Wait 15 seconds

Set 'MBath (Steam Shower Fan)' On

Wait 1 hour

Set 'MBath (Steam Shower Fan)' Off

 

Else

Wait 10 minutes

Set 'MBath (Steam Shower Fan)' Off

This worked perfectly, Thank you @larryllix. Seems I need to learn how to properly use the 'logic' with 'else'.

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


  • Recently Browsing

    • No registered users viewing this page.
  • Forum Statistics

    • Total Topics
      36.6k
    • Total Posts
      368.3k
×
×
  • Create New...